Sistemi podrške

za udobnost i sigurnost

Sistemi podrške

Vožnju u vašoj ŠKODI želimo vam učiniti što mirnijom i ugodnijom. Sistemi podrške za vozača pomažu u svakodnevnim situacijama u saobraćaju i brinu za vašu sigurnost - naročito tokom dužih vožnji u automobilu.

Dinamična podrška za duga svjetla

Asistent za svjetla u svakom trenutku garantuje optimalno osvjetljenje ceste. U mraku i pri brzini iznad 60 km/h ovaj asistent uključuje duga svjetla te u redovnim intervalima provjerava saobraćaj iz suprotnog smjera pomoću svoje višenamjenske kamere. Duga se svjetla gase ukoliko vozilo iz suprotnog smjera ide prema vama - dostupno za Superb.

Dinamična kontrola šasije (DCC - Dynamic Chassis Control)

Kontinuiranim evidentiranjem podataka o položaju točkova, karoserije i hodu amortizera ovaj sistem može izuzetno brzo reagovati na iznenadne situacije u saobraćaju. Tako se vozilo putem stabilizirajućih regulacija parametara amortizera i kočnica prilagođava zahtjevima dionice i vlastitom načinu vožnje.

Asistent izlaska iz parking mjesta

Prilikom izlaska iz parking mjesta vožnjom unatrag ova podrška kontinuirano prati cestu iza vozila preko senzora u stražnjem braniku. Asistent daje vizuelna i akustična upozorenja kada se pojave prepreke poput prolaznika ili drugih vozila. U slučaju nužde automatska regulacija kočenja sprječava prijeteći sudar.

Podrška pri promjeni vozne trake

Podrška pri promjeni vozne trake nadzire mrtve uglove iza i pored vozila pomoću radarskih senzora u stražnjim branicima. Ovisno o udaljenosti i brzini ostalih vozila u blizini sistem odlučuje o tome hoće li vozača upozoriti na moguću opasnost pomoću vizuaenih odnosno akustičnih signala. Sistem podrške na taj način sprječava kritične situacije prilikom pretjecanja.

Podrška kod saobraćajnog zastoja

Prednji radar registruje brzinu i razmak od vozila ispred kako bi vaše vozilo prilagodio aktuelnoj situaciji u saobraćaju. Pritom sistem može smanjiti brzinu ili samostalno zakočiti prije potencijalnog sudara. Sistem osim toga registruje oznake na putu te poduzima kontrolisane protumjere u slučaju napuštanja ceste. Asistent kod prometnog zastoja aktivna je kada su uključene automatska regulacija razmaka (ACC) i podrška zadržavanja vozila u voznoj traci.

Podrška upravljanja pri parkiranju

Svima koji žele izbjeći naporno manevrisanje prilikom parkiranja podrška upravljanja pri parkiranju nudi savršenu podršku. Ovaj sistem pomaže naime kod pronalaska prikladnog parking mjesta te preuzima parkiranje vozila na okomitim i bočnim parking mjestima, a omogućuje čak i automatski izlazak iz bočnih parking mjesta.

Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova

Kamera integrisana u unutrašnjem retrovizoru registruje saobraćajne znakove sa ograničenjima brzine i zabranama preticanja te ih prikazuje na ekranu putnog računara pod rubrikom "Podaci o vožnji" odnosno preko infotainment sistema na odgovarajućem ekranu. Na taj način vozač u svakom trenutku zna kojom brzinom smije voziti te je li dozvoljeno preticanje, zahvaljujući čemu je njegova pažnja više usmjerena na vožnju.

Podrška za kretanje uzbrdo (Hill-Hold-Control)

Sa funkcijom Hill-Hold-Control možete bez problema krenuti na uzbrdici, a da pritom ne dođe do nenamjernog kotrljanja vozila unatrag i da ne morate aktivirati ručnu kočnicu. Kada nakon zaustavljanja na uzbrdici otpustite papučicu kočnice, podrška za kretanje uzbrdo će u trajanju od 1 do 2 sekunde održavati protisak u kočionom sistemu - dovoljno vremena za opušteno kretanje bez kotrljanja vozila unatrag.

* Neki od navedenih asistenata su uopšteni. Pojedini asistenti nisu dostupni za tržište Bosne i Hercegovine. Zadržavamo sva prava izmjene